Förälskad i text

Jag åkte på en kurs om bild – och fann texten.

Det händer att jag blir avundsjuk på fotografer. Det verkar så lätt och lustfyllt att fånga bilden i en kamera.

Att skriva är i bästa fall en musik som skriver sig själv. Men alltför ofta är det ett mödosamt arbete.

Nu hittade jag den gemensamma nämnaren. Vi pratar om ”the framing and the moment”, att hitta den rätta formen eller det rätta ögonblicket för en bild. Vi pratar om skillnaden mellan att gestalta och att symbolisera. Om ”flares”, små strimmor av sol som infekterar negativet, men som samtidigt ger det autencitet.

Och efter ett tag upptäcker jag att allt går att översätta på text! Att jag i själva verket utforskar texten och mitt eget skrivande – i en ny och fräsch språkdräkt. Det är lite som att lära känna sitt eget land genom att besöka ett annat. Åtminstone för mig har vissa resor fungerat så.

Förälskad på nytt i bokstäverna och orden, satsmelodier, semikolon, ny rad, parafraser, alliteration, homonymer…Allt det där som gör en text levande och sann.

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar