Med eller utan hjärta?

Att tänka med hjärtat – eller inte. Det gör hela skillnaden!  Sällan har det blivit så uppenbart som på ett uppslag i Sydsvenskan i helgen.

På vänstersidan berättar tidningen om sanslöst okänsliga Peab som tagit sig för att såga ner samtliga fruktträd på en förskola i Bjärred: klätterträd, vårdträd, skuggträd – allt – utan ens informera i förväg.  Företaget tyckte bara att det var praktiskt att alla var borta under helgen när de skulle in med sina motorsågar och maskiner. Att någon kunde ha känslor för sina träd hade ö h t inte slagit entreprenören. Kvar hade de lämnat en trädgård av stubbar och sågspånshögar. Att ens försöka rädda något av de gamla, och visserligen rötskadade träden, fanns inte på kartan.

Lyckligtvis är inte hela världen lika befriad från empati och inlevelse. Uppslagets motstående sida vittnar om motsatsen. En parkchef i Luleå har på eget bevåg ändrat  kommunens traditionella is-utställning sedan han fått ett brev från leukemi-sjuke Kevin, 9 år från Barsebäck,  och hans klass. I brevet berättade Kevin om hur han inte orkade leka i snön som de andra barnen – och så skickade klassen med en av alla de smyckessänglar som man tillverkat till förmån för en cancerförening sedan deras klasskamrat blivit sjuk.

Så var gjorde chefen för Luleås Park och natur? Han bytte ut en av de redan beslutade is-skulpturerna i stadsparken – mot den lilla ängeln från barnen i Barsebäck, fast i jätteformat! Ett initiativ som säkerligen krävt sammanträdestid, kranbilar, pengar och civilkurage.

Det är chockerande vilken skillnad det gör – att tänka med hjärtat eller inte. För vissa är allt möjligt. För andra inget. Det blev så väldigt klart när de båda skildringarna hamnade bredvid varandra, på samma tidningsuppslag.

www.sydsvenskan.se/…/Nedsagade-frukttrad-chock-for-dagisbarn

www.sydsvenskan.se/…/Kevins-isangel-pa-plats-i-Lulea

 

 

,

No comments yet.

Lämna ett svar