Arkiv reportage

 

 

Gourmet Nr 07/08 2012Gourmet Nr 07/08 2012Gourmet Nr 07/08 2012

Matreportage med recept. Entreprenören och ”mejerskan” Maria Tuvesson Lindgren startade ett eget mejeri på sin egen uppfart utan vare sig gård eller djur.

Gourmet Nr 07/08 2012 – Ett eget mejeri

Hus & Hem Nr 5, 2013Hus & Hem Nr 5, 2013

Inspirations-reportage om en ovanligt lyckad tillbyggnad till ett hus från 1920-talet. Tack vare en duktig arkitekt fick familjen både en ny trädgård – och ett lantställe – på köpet. Personligt men också med ritningar och arkitektintervju. Allt fångat när kvarterets vackraste körsbärsträd stod i blom.

Hus & Hem Nr 5, 2013 – Vi har fått ett lantställe – i vår eget hus!

 

LantlivLantliv

Alunbrukets anrika kaffestuga är vacker som en folksaga med mossbevuxet tak, kullersten och blomsterfröjd kring fönstren. Nu förnyas klassikern i bröderna Carlssons regi, två storstadspojkar med hjärta för det lantliga. Här har de lekt som barn och de känner varenda träd i skogen. En text om glädjen att komma hem – och modet att tänka nytt.

Lantliv Nr 1, 2012 – En blomstrande kaffestuga

 

Lisa Ising under pionjärtiden med Slottsträdgården

För ovanlighetens skull inte en text av Lisa Ising – utan om. I mitten av 90-talet födde jag idén om Slottsträdgården i Malmö, en offentlig trädgård och ett grönt vardagsrum mitt i staden – långt innan begreppet ”urban farming” fanns. Boken ger exempel på olika stadsodlings-initiativ i två vitt skilda städer: Malmö och New York. I inledningen berättar jag om hur vi förvandlade en holme mellan Malmöhus och ståtliga Slottsparken – till grönsaksland och gräsrotprojekt.

”Staden som åkermark – stadsodling i Malmö & New York”,  Johanna och Christian Jimenez

 

LantlivLantliv

Alunbrukets anrika kaffestuga är vacker som en folksaga med mossbevuxet tak, kullersten och blomsterfröjd kring fönstren. Nu förnyas klassikern i bröderna Carlssons regi, två storstadspojkar med hjärta för det lantliga. Här har de lekt som barn och de känner varenda träd i skogen. En text om glädjen att komma hem – och modet att tänka nytt.

Lantliv Nr 1, 2012 – En blomstrande kaffestuga

Maria Tuvesson Lindgren har varken kor eller bondgård, men startade eget mejeri. Ett inspirerande reportage om det omöjliga.

Tidningen Land, maj 2010
Lövsprickning, vårbubbel, färgglädje, trädgård, primörer, en professor i ekologi, picknick…En hel bilaga på temat grönt för Sydsvenskans räkning. En våldsamt roligt uppdrag i vårtider när längtan efter just grönt är som störst. Jag levererade texter och bilder.
Sydsvenskan-bilaga: Äntligen Grönt, apr -1

 

Ikebana på svenska. Trädgårdsprofilen Lotte Möller öppnade sin trädgård och sina köksskåp. Tillsammans visade vi att japanska blomsterarrangemang kan göras av både äppelkart och luftlök – i helt vanliga ugnsfasta formar.
Tidningen Vi, sept. -07

 

 

Fixa VårFixa VårFixa Vår

Porträtt av Jonte, trädgårdsmästare och krukmakare på Lödde Plantskola. Ett samtal om att våga gå sin egen väg, om inspiration – men också om morsarvet från Heidi Palmgren, som startade här på 70-talet.

Allt om Trädgård/FixaVår: Jonte Schlenz skapar med hårt och mjukt

 

Maria Gudmundsson längtade efter barn men inte tvåsamheten. Lösningen blev insemination i Danmark. Idag lever hon familjeliv med sina två döttrar, fritt från det traditionella familjelivets mallar och krav. I artikeln berättar hon om sina val och erfarenheter.

Tidningen Leva, Nr 12 2010

 

Slottsträdgårdsmästaren Simon Irvine tog emot i den höstfagra trädgården på Läckö strax innan frosten. Här berättar han om sitt livs största projekt, att väcka Varnhems klosterträdgård till liv.

Trädgårdsliv, Nr. 4, 2010

 

Kyrkans Tidning

En filosofisk text i Allhelgonatid med vetenskaplig twist. Om konstnären som ärvt gester och sätt hos en farfar hon aldrig mött. Hur är det möjligt? I sin konst skapar hon fascinerande dubbelporträtt där generationerna smälter samman – och epigenetisk forskning bekräftar. Det finns ett vetenskapligt gränsland där arv och miljö överlappar varandra.

Kyrkans Tidning, Nr. 44, 2010

Helen ställde trucken och blev designer. Om en mamma och entreprenör som uppfunnit en ny eko-blöja i hightech-material.

Tidningen Leva, Nr.7-8 2010