Botanisk katedral

Arte Sella - Cattedrale Vegetale av Giuliano Mauri 2001, Foto Aldo Fedele

Just nu skriver jag om fascinerande Land Art; en gren inom samtidskonsten som använder naturen som inspiratör – och ibland som medskapare.

Och se vad som döljer sig i norra Italiens skogiga berg  – Cattedrale Vegetale eller Botanic Cathedral! Det ser ut som en treskeppad katedral mitt ute i skogen, men är en konstverk av totalt 3000 sammanflätade grenar – tolv meter hög, över tusen kvadratmeter stor och uppburen av åttio pelare.  I varje pelare finns en ung avenbok planterad.  När konstverket har vittrat bort tar avenboksplantorna över strukturen  – och lämna bara träden kvar som ett minne av Giuliano Mauris  verk från 2001. Så djupt fascinerande! Ibland om somrarna händer det också att två cellister håller konsert under de gotiska, botaniska valven.

Verket ingår i Arte Sella, ett spännande internationellt nätverk för Land Art och friluftsmuseum mellan Venedig och Verona. Båda fyller trettio i år och målet är fortfarande att lyfta fram relationen mellan konst och natur och att stimulera konstnärer att göra konst, både i naturen – och av naturen.

Den som inte vill åka ända till Italien ska passa på i sommar. Då gästar  fyra av Arte Sellas mest etablerade konstnärer Göteborg för att göra Land Art-installationer i Botaniska och kring Gunnebo Slotts i Mölndal: Jaehyo Lee,  Stuart Ian Frost, Will Beckers och Rainer Gross.

Satsningen ingår i Gothenburg Green World.  Foto: Aldo Fedele

 

 

, , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.