Cementparken

I senaste numret av Tidskriften Landskap. Om Cementparken;  ett stycke unik natur skapats ur resterna från Limhamns cementtillverkning, söder om Malmö. I återvunnet krossmaterial från Cementas gamla silo växer torktåliga växter från hela världen.

Det intressanta med Cementparken är att den är synnerligen lokal och samtidigt väldigt internationell. Utgångspunkten är lokal med sitt cementförflutna och lokala klimat, men växterna är varken skånska eller typiska för Limhamn. Däremot har de liknande naturliga ståndort och klarar det blåsiga läget vid havet samt den torra och kalkhaltiga jordmånen. Och sådana växter finns lite varstans i världen.

Bakom den artrika växtgestaltningen står landskapsarkitekten Magnus Svensson som hämtat inspiration från tuffa ståndorter på Gotland, i Ukraina, Kina, Sydeuropa och många andra håll.

Den här typen av naturlika planteringar har blivit mycket populära på senare år – inte minst för att den kräver mindre underhåll än andra kommunala parkanläggningar. Den som besökte konferensen ”Urban Growth, perennial plantings beyond nature” i Lund i höstas kommer att känna igen många av idéerna i Cementparken, liksom följare av Peter Korn, Cassian Schmidt och James Hitchmough.

På genuint Malmö-vis länkar den samman det internationella och lokala – och den använder sig också av flera nya och spännande anläggningsmetoder. Det finns mycket att titta på – över 160 olika arter och sorter – och snart är det dags för Tokyokörsbären vita blomning, olika sorters helleborus, turkiska snödroppar och vårcyklamen. Framåt försommaren väntar färgrika blomstermattor i olika ängar eller savann- och stäpplika planteringar.

Passa på nästa gång du passerar Limhamn!

Cementparken ligger längs Limhamns stationsväg och omges på andra sidorna av gatorna Murbruksgatan, Lokstallgatan, Rörtornsgatan.

 

 

, , , , , , , ,

Comments are closed.