Flower farming

Just nu fascineras jag  av slow flower-vågen som väller in över Skandinavien – och besöker lokala blomsterodlare och deras vackra fält i både Danmark och Sverige.

Plötsligt vill alla ha dem; lantligt charmiga och frilandsodlade snittblommor! Vanliga trädgårdsblommor som dahlia, zinnia och rosenskära har blivit supertrendiga. Det puttrar på många håll ute i landet av initiativ som ligger i startgroparna, men på andra sidan Öresund ligger är man steget före – som vanligt.

Flower farming verkar vara ordet på allas läppar. Men under den trendiga ytan ligger ambitionen att bryta med den storskaliga blomsterindustrin – en verklig miljöbov med belastande flygtransporter, besprutade fält och usla arbetsvillkor.

Jag har besökt Emily Bratt på Tjörn som odlar och arrangerar blommor i säsong. I Halland hittade jag Blomsterfarmen – båda finns att läsa om i senaste numret av Viola Butik, floristernas eget magasin.

Utanför Köpenhamn besökte jag en flower farm som levererar närproducerade och ekologiska blombuketter till självaste kungafamiljen.

Förebilderna hämtas främst i USA, men även i Norge där man har kommit ännu längre i den här spännande trenden – där sociala medier och olika weblösningar får hjulen att snurra.

Så håll utkik, jag kommer definitivt att fortsätta min spaning i det här spännande blomsterspåret!

 

, , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.