Land Art i Göteborg

Kolla in coola Land Art-installationen ”The Golden Tree” i Tynnered, utanför Göteborg! Japanske installationskonstnären Tetsunori Kawana har varit i farten igen. Många minns säkert hans svävande moln av bambu utanför Millenieplatsen när han medverkade i Gothenburg Green World förra året. Även denna gång har han fogat samman fragment till en ny spännande helhet. I Tynnered har olika grenar, som egentligen inte alls hör ihop, fogats samman och fått samma enhetliga guldfärg. Placerade i ett fackverk i Bergkristallparken blir de något alldeles nytt och mästerligt.

Jag skrev om Kawana och andra personligheter som bidrog till det gröna Göteborgsåret. Redan nu tar stan sikte på sitt 400-årsjubileum 2012 – och som en länk mellan GGW och jubileumsåret växer det nu fram ett gäng spännande Land Art-installationer på olika håll kring Göteborg. Det fina är hur konsten och naturen lyckas sätta fokus på platser som man annars kanske inte kommer till – och jag tror definitivt att verken även kommer att bli ett lyft för det egna  närsamhället. Till skillnad från en kostsam granitskulptur eller ett kulturhus varar åtagandet inte heller för evigt. Sympatiskt på många sätt och vis! Min favorit är definitivt Kawanas gyllne träd men missa inte heller:

”Nuet” – ett klargult och 14 meter högt utsiktstorn av Jens Toms Ivarsson i naturområdet Hökälla på Norra Hisingen.

”Touchstones” av Monika Gora – en samling låga stubbar som behandlats på spännande vis och som inbjuder till reflekterande sittpaus i Lärjeåns dalgång, mellan Eriksbo och Angegerds centrum.

”Svanbon” av konstnären/landskapsarkitekten Gunilla Bandolin – byggda av ris  i mänsklig storlek i Torsviken på Västra Hisingen

”Liljegården” av danska blomsterkonstnären Tage Andersen där han gör en sagolik liljeupplevelse på gården till kulturhuset Kåken i Härlanda

 

, , , , , , ,

Comments are closed.