Visa mig din bokhylla…

 

Visa mig din bokhylla...

Visa mig din bokhylla – och jag ska säga dig vem du är. Ägnade stora delar av helgen åt att skruva upp gamla väggfasta bokhyllan efter målning – och att sortera alla böcker som man samlat på sig. Det var som att gå på ett jättestort släktkalas! 

 ”Gagnväxter”, den gamla bibeln om nyttoväxter från 1910 var förstås där, Ursings ”Fältflora” liksaså – och ”Bondepratica”. Sen hittade jag andra årsringar i livet: Broby Johansens ”Kropp och kläder”, arkitekturhandboken och alla vackra böcker om ikebana, blomsterkonst och Japan. Lyrikhyllan sen: både ungdomliga pinsamheter och minnesord från vänskaper och förälskelser. Jag hittade Olof Lagercrantz fina bok om ”Om konsten att läsa och skriva”. Kartböckerna vi drömt och ritat färdvägar i. Släktingarnas doktorsavhandlingar. Romaner med sönderälskade ryggar av Blixen, Singer, Kundera – och till sist ”Sommarboken” av Tove Jansson, om vänskapen mellan en ung och en gammal människa på en ö i finska skärgärden. Den boken är magisk. Jag läser den varje juni. Först då blir det sommar! 

Somliga människor stärker sin självbild genom att titta i sin garderob. För andra är det jag-stärkande och se sig omkring i vänkretsen, ”visa mig dina vänner…” För mig är det absolut bokhyllan som tydligast berättar vem jag är!

, ,

Comments are closed.