Projektledare


Slottsträdgården i Malmö

bok_slottstrlisa_slotts

Läs kapitlet om hur/varför Slottsträdgården blev till i Boken ”Staden som åkermark, stadsodling i Malmö och New York”

Jag är initiativtagare till Slottsträdgården i Malmö – ett av Sveriges första stadsodlingsprojekt. Jag väckte idén, förankrade den i ett yrvaket Malmö och drev den fram till invigningen -98, när projektet blivit verklighet. Det tog fyra år. Inspirationen kom från New York; guerilla gardering och andra amerikanska medborgarinitiativ. Sådana frågor engagerar mig fortfarande och jag skriver gärna om dem. Mer om tankarna bakom Slottsträdgården och pionjärtiden finns att läsa i boken ”Stadens som åkermark” av Johanna och Christian Jimenez.

Fler artiklar om Slottsträdgårdens tillblivelse:

Helsingborgs Dagblad: De sådde ett frö till en friskare stad
Helsingborgs Dagblad: Den gröna drömmen blev sann

 

Fredriksdals Friluftsmuseum

fredriksdah1lfredriksdahl

Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg är en 1700-tals-anläggning med jättelik köksträdgård. Som projektledare för stora utomhus-arrangemang ansvarade jag bland annat för Trädgårdslust, en större trädgårdsmässa med utställare, marknad, och events – samt för 250-årsjubileet av Linnés skånska resa. Bland programpunkterna fanns stjärnkocken Rikard Nilsson som fick en egen täppa i köksträdgården. Han sådde och skötte täppan tillsammans med familjen. I skördetid kom han tillbaka och lagade mat – mitt i spenaten.

 

Galleri Ariman

ariman_bs1ariman_bs3

Galleri Ariman är ett alternativt galleri i Lund – och något av en institution. Som utställningsansvarig där hade jag till uppgift att hitta nya, lovande talanger, bygga utställningar samt att sköta marknadsföringen. En av utställningarna var 3D-installationen med italienskan Marta Cicionesis opera-scenografier till nyskriven musik av tonsättaren Johannes Jansson. En annan ”En havsimpression i inlandet” med danske skulptören Frits Moltke-Hoff.