Portraits

Click on pictures or links to read the articles as pdf.

Anders Stålhand, superung ”head gardener” på Göteborgs Botaniska Trädgård, tycks leva sitt liv i expressfart. Efter månader lyckas vi äntligen fånga honom i hans högst privata trädgård intill Hornborgasjön i Västergötland. Här hittar vi spåren av alla tokiga projekt han hunnit med sedan han bestämde sig som 12-åring. Och allt handlar om växterna – vår tids största ödesfråga. Foto: Pernilla Bergdahl

Trädgårdsliv – Anders Stålhand, Anders reträtt

Ett makalöst blåregn. Så börjar berättelsen om Heidi Palmgren, grundare av stilbildande Lödde Plantskola och en av de första kvinnorna som tog plats i TV:s trädgårdsprogram. En personlig text om hennes livsavgörande vänskap till trädgårdsikonen Ulla Molin och den bortglömda trädgården till hennes ära. Foto: Pernilla Bergdahl

Trädgårdsliv – Heidi Palmgren, Leva som man lär

Skona-Hem-Signe-Persson-MelinSigne-Persson-Skona-Hem-1

Om Signe Persson-Melin, levande formlegenden som fortfarande arbetar i sin Malmö-verkstad vid dryga 90 års ålder. Texten fokuserar på hennes roll i svensk formgivning och utspelar sig bland glasyrprover och leriga redskap i verkstaden. Foto: Gabriella Dahlman

Sköna Hem – Signe Persson-Melin, aldrig rädd att prova nytt »

GRiP: Ajje LjungbergGRiP: Ajje Ljungberg

Från Nöjesguiden till Möllan. Ett porträtt av Ajje Ljungberg, Nöjesguidens dynamiske grundare. Det är 30 år sedan han startade Sveriges första seriösa nöjestidning. Nu hittar han i stället nya former för ekogrönt. En text med många bottnar. Tine Guth Linse plåtade.

GRiP Malmö Aviation – Ajje Ljungberg, Från Nöjesguiden till Möllan »

Omslag_Tareq-sTareq - AoT Fixa vår-s

Om Tareq Taylor i Slottsträdgårdens kökstäppa bland broccoli-knoppar och kålhuvuden. Här berättar han om sin väg från ”betong-marodör” till nyfiken odlare – men han berättar också om andra sidor än den jovialiska vi är vana vid att se.

Allt om Trädgård/Fixa Vår – Tareq Taylor, Den vakna kocken »

Allt-om-Tradgard-Fixa-Karin-Eliasson-NasFIXA_1_Karin-Eliasson

Karin Eliasson är konstnärlig ledare och trädgårdsmästare vid trädgårdarna kring Astrid Lindgrens barndomshem på Näs. Med stor integritet, humor och uppfinningsrikedom har hon tagit sig på att tolka en av våra största nationalklenoder och det småländska kulturlandskapet – efter sju i Andalusien.

Allt om Trädgård  – ”Vi ville inte göra det publiken förväntade sig” »

Omslag Vi - Råman-sRåman uppslag 1 -s2Råman uppslag 3-s

Kombinerat porträtt/reportage av formgivaren Ingegerd Råman i hennes trädgård vid sommarhuset i Skåne.  För tidningen Vi:s specialnummer som presenterade en rad kulturpersoner och deras förhållande till trädgård och odling. Belönades med Svenska Publishing-priset.

Tidningen Vi – Specialnumret ”Om trädgård och odling som du aldrig sett det förut!” »

Impuls-Tomas-LofstromTomas-Lofstrom1Impuls-Tomas-Lofstrom3

I författaren och världsresenären Tomas Löfströms kök bland kartor och minnen – och mängder av reseskildringar. Detta porträtt kom att bli det sannolikt sista av honom och sammanfattar hans gärning. Vintern därpå gick han bort, 67 år gammal. Foto: Sophia Callmer.

Impuls Magasin – Jorden runt på 80 böcker »

Äkta mat_omslag_Meyer-Kaxiga_Malmö-sMeyer Äkra mat uppslag-s

Om dansken Claus Meyer, nordiska kökets gastronomiska fixstjärna och restaurang Nomas grundare. Porträttet sätter framgångarna i perspektiv och skildrar hur Meyer lanserade Nya Nordiska Köket. Fångat i hans eget kök veckorna efter 50-årsdagen och Nomas 10-årsjubileum. Foto: Tine Guth Linse.

Äkta Mat – Claus Meyer, Gastronomins Steve Jobs »

Personligt om odlarsjälen Kjell Åberg, trädgårdsmästaren på Åbergs Trädgård utanför Ystad. Vi rensade ogräs ihop och hade ett fint samtal på samma gång. Kjell är inte den som sitter overksam långa stunder, så man får möta honom där han är.

Trädgårdsliv – Kjell Åberg, Odlarsjäl »

Allt-om-tr--Fixa-Annika-ChristensenSOM_Annika-C

Sex sidor personporträtt om Annika Christensen, trädgårdsfotograf, bloggare och kreatör. Få levererar en sådan ström av nya bilder, tips, recept, pyssel… Och med hennes bakgrund imponerar hon än mera.

Allt om Trädgård – Annika Christensen, Galen i krukor – och i allt annat »

Emma Karp Lundström, konstnär och kvinnan bakom Äppeltavlan i Kivik på Österlen varje år – bland så mycket annat. Det blev ett spännande samtal om vägval och att komma hem, på riktigt. Tine Guth Linse fotograferade.

Magasinet Skåne – Emma Karp Lundström, Vägen tillbaka »