Trädgårdslegender

OmslagFoto: Gabriella DahlmanFoto: Gabriella DahlmanMargareta Bloom Sandebäck
Foto: Pernilla BergdahlFoto: Gabriella Dahlman

I Trädgårdslegender träffar journalisten Lisa Ising några av de passionerade entusiaster som format dagens Trädgårdssverige. Tillsammans går de på blomstervandringar och trädgårdskalas, rensar ogräs och åker lastbil. Och framförallt pratar de trädgård.

Sammanlagt tio trädgårdsprofiler och formgivare porträtteras här tillsammans med sina trädgårdar – i ett slags dubbelporträtt, om man så vill. Alla bjuder de generöst på beprövade råd och personliga favoriter, som även läsaren kan använda i sin egen trädgård.

Kika in i Lotte Möllers privata ”wild garden” och njut av Linnékännaren Karin Berglunds doftande växtsamling. Hitta bästa spaden i redskapsboden hos Lars Krantz och botanisera bland lundväxter med Hannu Sarenström.

Resultatet är en ovanligt personlig faktabok, vacker och användbar. Ett stycke modern svensk trädgårdshistoria!

För det rika bildmaterialet står några av landets skickligaste trädgårdsfotografer: Gabriella Dahlman, Pernilla Bergdahl, Peter Carlsson, Margareta Bloom Sandebäck, Klas Kihlberg.

 

Sagt om Trädgårdslegender:

”Den här boken, av Lisa Ising – är något av ett underverk! Att samla tio (10) legendariska ”trädgårdsmänniskor” – i en enda bok, mellan två pärmar, är en ren bedrift! Så vacker, så klok, så praktisk och instrumentell – utan några pekpinnar. Ren njutning och ett absolut måste!”
Svante Öquist, Femina

”Ett riktigt praktverk om samtida svensk trädgårdskultur”
Tidningen Trädgårdsliv 

”En av höstens mest användbara och vackra trädgårdsböcker”
Österlen 360, kultur och livsstilsmagasin  

”Här möter man färgstarka personligheter som gjort gröna avtryck. Boken är illustrerad med härliga bilder av ett flertal namnkunniga fotografer.
Allt om Trädgård 

 

Provläs ett kapitel ur boken »

De tio som porträtteras är:

Karin BerglundHannu SarenströmLotte MöllerIngegerd RåmanHelge LundströmSigne Persson MelinLars KrantzPeter EnglanderBo RappneSimon Irvine

Varför Trädgårdslegender?

[read more=”Läs mer +” less=”Fäll ihop -”] Lisa Ising berättar:

För mig är växterna en kärlekshistoria som började med min egen pappa, en botanikintresserad biolog. Tillsammans med honom blev växterna en hemlig värld som bara vi delade – och fortfarande dras jag till människor som delar samma kärlek. Som journalist älskar jag att träffa trädgårdsmänniskor. Vi kan ägna timmar åt att grotta ner oss i spännande växter eller fascinerande kulturhistoria. De samtalen är en ynnest, så fyllda av ömsesidig passion och vetgirig nyfikenhet.

I den här boken har jag återvänt till några av mina största trädgårdsidoler och förebilder. En del är gamla bekanta, som Lars Krantz och Simon Irvine, från arbetet med att dra igång Slottsträdgården i Malmö. Lotte Möller mötte jag för trettio år sedan i hennes trädgård, innan hon skrivit sin första bok. Ingegerd Råman lärde jag känna i kön på ett trädgårdsmästeri. Olika vägar har fört oss samman.

Många av dessa tio har format dagens Trädgårds-Sverige och är viktiga pusselbitar i nutida svensk trädgårdskultur.

Jag gläntar på grinden till Lotte Möllers privata ”wild garden” och fascineras av Linnékännaren Karin Berglunds doftande växtsamling. Tittar in i Lars Krantz privata redskapsbod och botaniserar bland lundväxter med Hannu Sarenström.  Resten återstår för dig som läsare att upptäcka.

Mycket nöje![/read]