Mat/odling/lifestyle

Klicka på bilder eller länkar för att läsa reportagen som pdf.

Lantliv---En-BagareEn-bagare-kommer-hem-Lantliv1

Berättelsen om Matti Holgersson och hans resa tillbaka till barndomsbyn efter flera år på stjärnkrogar i storstan. I S:t Olof med några hundra invånare öppnade han i stället bageri med enkel lunchservering. På mindre än ett år har den har vitaliserat hela byn som hittills varit mera van vid nedläggningar. En riktig solskenshistoria.

Lantliv – En bagare kommer hem »

 

Antligen-Vintermys-1Antligen-Vintermys-7

Vinter-bilaga om 17 sidor till Sydsvenskan om mat, inredning, konst, hantverk, entreprenörer, pyssel – allt med lokal twist. Här var jag redaktör, skribent och fotograf. En uppföljare till Äntligen Grönt, ett halvår tidigare.

Sydsvenskan-bilaga – Äntligen Vintermys »

 

Rittman omslagRittman uppslag

Vi for ut i skogen och träffade Roland Rittman, mannen som förser nynordiska köket med vilda örter. Bland stamkunderna finns fixstjärnor som restaurang Noma och Myllymäki. Foto: Tine Guth Linse

Äkta Mat – Roland Rittman är skogstokig »

 

Allt om Trädgård Nr 13, 2013Allt om Trädgård Nr 13, 2013

Starta ett eget mustkollektiv med grannarna! Några familjer i Lund har gjort det och berättar precis hur det går till, vad det kostar – och hur kul de har. Förutom all must och cider det blir, förstås.

Allt om Trädgård – Egen must är guld värd »

 

Sushi - förstasida - sSushi - uppslag - s

Ägarna på sushirestaurangen RåEpok tröttnade på rödlistad fisk och tveksamma halvfabrikat och bestämde sig för att satsa på lokala råvaror och schysst fisk. På köpet har de bidragit till att förnya svensk sushi.

Äkta Mat – Sushi på skånska »

 

Calvados - förstasida - sCalvados uppslag -s

Redan när Bonny Håkansson tog över musteriet i Sövde för fem år sen hade han en vision. Han ville göra en skånsk calvados gjord på traktens skörd – från äpple till färdig flaska.  Nu är han på god väg.

Äkta Mat – Calvados på svenska »

 

Coffee - förstasida - sCoffee Collective uppslag - s

På besök hos The Coffee Collective i Köpenhamn och kaffenörden Klaus Thomsen, världsmästare i att tillreda en kopp kaffe. Genom direktimport  och eget mikrorosteri kontrolleras minsta detalj på vägen mellan planta och färdigbryggt.

Äkta Mat – Kärlek till kaffe »

 

Chilli - första sida - sChili uppslag I-sChili uppslag II - s

Värmande vinterreportage hos en besjälad chili-samlare med över 150 olika sorter i sina växthus: världens hottaste, pygmé-varianter, gula, lila, orange. You name it!

Allt om Trädgård – Chili, älska den hett »

 

Food trucks Omslag-s-sFood trucks Uppslag-s

Om en ny mattrend: food trucks. Mitt i kommunernas kursändring tog vi tempen ute i landet. En kartläggning av läget i Malmö, Göteborg och Stockholm. Intervjuer med politiker, tjänstemän – och frustrerade entreprenörer som just då kämpade i motvind. Klassisk journalistik och trendspaning i kombination.

Äkta Mat – Snabbmatens riddare, om food trucks »

 

Äkta mat_omslag_Meyer-Kaxiga_Malmö-sKaxiga _Malmo-1-sKaxiga _Malmo-3-s

Tre kaxiga mat-entreprenörer som med stolthet frontar det nya kaxiga Malmö: Saltimportens Canteen, Den Jävla Marmeladfabriken och Kaka på Kaka. Alla bryter de ny mark och vågar sticka ut hakan på olika sätt. Det är personligheter som dessa som gjort stan till Sveriges kreativa nav.

Äkta Mat – Kaxiga Malmö, 3 matentreprenörer i framkant »

 

Reportage om en ung familj som bytte livsstil och flyttade till den lilla byn Sövde för att ta över ett gammal musteri. Det ett av få som fortfarande tar emot frukt från privatträdgårdar – vilket ger en spännande och sammansatt must. Läs om ovanliga äppelsorter, entreprenörskap och en livsstil med framtiden för sig. Ett roligt jobb att göra!

Allt om Trädgård – Låt äppelskörden bli gyllengul must »

 

Trädgårdsliv Nr 4, 2013

En road trip till Sveriges främsta pumpa-pionjär.  Louie’s Pumpkin Patch ligger inte i Amerika, fast man gärna vill tro det. Det som kunde varit prärien och Rocky Mountains är i själva verket Västgötaslätten och Billingen mellan Skövde och Mariestad. Här finns de unika odlingarna.

Trädgårdsliv – Louie’s Pumpkin Patch »

 

Ett handgripligt och inspirerande reportage om hur man fixar en odlingshörna åt barnen i trädgården. Både matnyttiga råd och tips på barnslig flärd. Familjen Robert i Lund lånade ut sina barn och sin trädgård.

Allt om Trädgård – Ett alldeles eget grönsaksland »


107 år gamla slottsrecept på nytt vis. Den spännande historien om slottskokerskans handskrivna recept som hittade hem till samma skånska slott efter decennier på villovägar. När slottet eldhärjades överlevde receptsamlingen mirakulöst och återfanns långt senare på en auktion i Västergötland. Nu är recepten tillbaka på Häckeberga slott. Vi lät slottets nuvarande kökschef  laga till några av dem och upptäckte råvaror och en matfilosofi som känns högaktuella igen! Ett personligt projekt som varade under ett helt åt. Det var min egen farfar som auktionsfyndade recepten – och jag som kunde överlämna dem till Häckeberga och samma slottskök igen.

Gourmet – Recepten som kom hem »

 

NyponreportageExpressen Trädgård sept 2012

Mat och odling i skönaste förening. Reportaget listar de odlingsvärda nyponen och berättar om fantastiska variationer i färg och form. Dessutom recept på allehanda nypongott, odlingsråd och kulturhistoria. Ann Persson hette entusiasten utanför Glemmingebro som vi besökte en solig höstdag.

Expressen – Nyttiga nypon »