En magisk natt i Chartres

Västsvenska Turistrådet engagerar med ett  projekt som ska uppmuntra till spännande och roliga boende – där en natt blir en helhetsupplevelse, inte bara en fråga om komfort. När jag nu ska medverka som skribent drabbades jag av ett eget minne från en magiska sommarnatt framför en katedral i Frankrike.

Chartre, med sin legendariska katedral, ligger sydväst om Paris,i ett landskap med vänliga kullar och fri sikt. Över de fälten kom jag vandrande i yngre dar, som tusentals pilgrimer måste ha kommit före mig.  Katedralen hägrade majestätiskt på långt håll och i fantasin visste jag snart inte vilket århundrade jag befann mig i.

Väl framme blev jag alldeles hänförd av katedralens berömda rosettfönster, som den konststudent jag var.  Det blev kväll och jag ville stanna just där. Mitt nattkvarter blev därför just där, intill katedralen i Chartres – under en tät hängask. Där sov jag på bara marken med en poncho som täcke och väskan som kudde. Dold från omvärlden kunde jag höra kvällsflanörerna och turisternas stilla sorl – de hade lika gärna kunnat vara pilgrimsvandrare ur historiens djup. Då och då gläntade jag på hängaskens grenridå för att kisa mot kyrkfasaden igen. Jag tänkte på impressionisten Monet som följt dagsljusets skiftningar på katedralen  i närbelägna Rouen, och den fantastiska serien målningar därifrån. Känslan var fantastiskt suggestiv – och trots eller tack vare de primitiva förhållandena – är det fortfarande mitt livs starkaste minne av nattlogi under en resa.

Det är det typen av helhetsupplevelser som Västrasvenska turistrådet nu vill vaska fram ur det svenska kulturlandskapet. Därför har man dragit igång västsvenska Lodge-projektet, en husvagns-utställning som rullat kors och tvärs bland ladugårdar och fiskestugor för att utbyta ideer. Gå in på deras hemsida och kolla alla lekfulla och spännande tankar! http://www.westswedenlodgeproject.se/utstallning.html

, ,

No comments yet.

Lämna ett svar