Happy Halloween

Happy Halloween! Men glöm inte att det finns så oändligt många fler pumpor än de stora orange Jack-o-lanterns som kantar vägar och verandor just nu. Några exempel: Grey Ghost , Table Star, Orange Smoothie,  Stripetti,  Small Wonder. Den randiga gröna är en fikonbladspumpa, C. ficifolia. Själv är jag särskilt förtjust i de grågröna pumporna, så vackra, hållbara och jättegoda i köket. Inför helgen skickar jag även med husets bästa pumparecept. Foto: P. Bergdahl

Pumpasoppa

8 port.

ca 1,5 kg pumpa (t ex Orange Cutie eller annan Hokkaido-sort)

2 äpplen

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

2 l vatten

5 hönsbuljongtärningar

1 dl vispgrädde

1,5 tsk salt

2 krm vitpeppar

Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök och vitlök. Fräs tillsammans med pumpabitarna i olja i en stor kastrull i ca 10 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Tillsätt grädde och låt koka upp. Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

, , , , , , , , ,

Comments are closed.