Happy Halloween! Men glöm inte att det finns så oändligt många fler pumpor än de stora orange Jack-o-lanterns som kantar vägar och verandor just nu. Några exempel: Grey Ghost , Table Star, Orange Smoothie, Stripetti, Small Wonder. Den randiga gröna är en fikonbladspumpa, C. ficifolia. Själv är jag särskilt förtjust i de grågröna pumporna, så vackra, hållbara och jättegoda i köket. Inför helgen skickar jag även med husets bästa pumparecept. Foto: P. Bergdahl
Pumpasoppa
8 port.
ca 1,5 kg pumpa (t ex Orange Cutie eller annan Hokkaido-sort)
2 äpplen
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 l vatten
5 hönsbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök och vitlök. Fräs tillsammans med pumpabitarna i olja i en stor kastrull i ca 10 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Tillsätt grädde och låt koka upp. Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.
Comments are closed.