Kvistar & Knoppar på Sofiero

_DSC0002 fix II crop_DSC0972_DSC0978_DSC0985 fix_DSC0996 fix _DSC0990 _DSC0016_DSC0006

Gå och se utställningen ”Kvistar och Knoppar” som Sofiero öppnar säsongen och sitt 150-årsjubileum med – det är det bästa jag har sett på länge!

Tillsammans har trädgårdsfotografen Annika Christensen, trädgårdsdesignern Viktoria Johansson och floristen Marie Emilsson förvandlat orangeriet på Sofiero till ett helt universum av vårens kvistar och knoppar.

Utställningen är så otroligt rik och de tre har tolkat temat genialt genom att dela in det i skogen, trädgården och hemmet. De olika har fått var sin avdelning tack vare sinnrika portaler och rumsavdelare av granslanor och vedträn.

Allra bäst tycker jag om de rockring-stora kransarna på väggen av klätterhortensia, björk och vide, muehlenbeckia och så vidare – ett jätteroligt sätt att exponera olika kvistar på. Men här finns så mycket mer att bli förälskad i: Alla immigt sodagröna glasflaskor med olika knoppande kvistar, roliga fågelbon av björkris, hela tallar, ungbjörkar och nästan en berså av bok. Och vitsipporna är bedårande! Överallt hittar jag roliga tilltag och kreativa idéer.

På varje liten kvist sitter dessutom en liten lapp som berättar vilken sort det är som knoppas: gaffelolvon, skogslind, brokbladig kornell … och vad de heter. Här finns mycket kunskap samlad och naturen behandlas med en särskild respekt genom att den inte bara förvandlats till snyggt pynt – utan faktiskt tilltalas med namn. Det uppskattar jag.

Utställningen pågår till 8 maj och kommer säkerligen att förvandlas under tiden. Gå och se!

, , , , ,

Comments are closed.