Lastat för reportage

På väg mot ett av höstens sista reportageuppdrag – om äppelmust . Vi ska besöka ett härligt kollektiv som har gjort en kul grej av att samlas kring pressen och musta tillsammans under äppelsäsongen. Bäst att ta med lite rekvisita till fotograferingen…
Tack vare en ovana att  köpa hus på rot, dvs där alla inventarier igår blir fotograferingarna okomplicerade.  Både huset i Lund och sommarhuset var fullt möblerade när vi tog över – och vi är inte de som slänger. Handvävda ylleplädar, spånkorgar, pilekorgar,  lövkorgar…patentflaskor, färgglada termosar, kannor…Det är bara att gå ner i källaren och hämta!
Och reportaget? Enormt kul och jätteintensivt med över tjugo barn i alla åldrar, vuxna i olika släkt- och kompiskonstallationer som umgicks och pressade äpplen om vartannat. Efter två timmar var allt över – för då skulle de flesta på match. Phu!
Under vår stund hos de här människorna slås jag av hur mycket det finns att sympatisera med i deras idé. Konceptet är hållbart på flera olika sätt: Ett antal familjer samäger en press och turas om att använda den. Frukten i deras trädgårdar tas tillvara i stället för att ruttna bort eller hamna på tippen. Ungarna serveras en ekologisk och synnerligen närproducerad äppelmust som föräldrarna vet exakt vad den innehåller.
Men kanske viktigast av allt: De  goda relationer och gemenskap. I stället för att isolera sig i var sitt privat renoverings- eller trädgårdsprojekt, lär de känna varandra och grannarna längre ner på gatan när de jobbar ihop.
Sånt gillar jag!

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar