Mrs Obamas morötter

Ett fenomen i tiden är den amerikanska tidskriften URBAN FARM som nu distribueras i Sverige. Omslaget är trendigt med fräckgula blockbokstäver på chockrosa och piggelin-grön botten. Det här är en tidskrift som enbart skriver om stadsnära odling. En snabb genombläddring visar att den har en hel del rötter i amerikanska alternativrörelsen, det trendiga omslaget till trots. Det är maple sirup som tappas i skogsdungar, höns och bikupor – men också flotta inredningsreportage med chica trädgårdsland och korgstolar. Ett slags korsbefruktning av tidningen Lantliv och fröföreningen Sesam, om man nu kan tänka sig det…Fascinerande att denna aspekt av odlingsrörelsen nu blivit så stor att den kan bära en hel tidskrift!

Stadsnära odling verkar ö h t vara på allas läppar denna vår. På trädgårdsmässan ”Skånska Trädgårdar” i Malmö förra veckan spanade Blomsterfrämjandet trender på området. En hörnsten uppges vara ”cityträdgård” – med Michelle Obamas grönsaksland som inpirationskälla (!). Det säger en del om vår tid. När John F Kennedy blev president var det Jackies hattar som trendspanades. Idag är det presidentfruns grönsaksland.

Men längtan efter det jordnära har förstås funnits lika länge som vi fjärmat oss från vår lantis-bakgrund. Förra sekelskiftets kolonirörelse föddes ur denna längtan (och potatisbrist). När jag drog igång Slottsträdgården i Malmö för femton år sedan var drivkraften absolut jordlängtan. Och när jag nu följer nätverket Mykorrhiza och deras odlingsdrömmar – är jag säker på att anledningen är densamma. Det komiska är att de odlar på det koloniområde som blev stommen till Slottsträdgården. Det var där vi hämtade kolonistugan som numera är Tareq Taylors framgångsrika servering. Allt annat var redan bortforslat från det skövlade koloniområdet och det var tiden kring Valborg. För att hindra att någon gjorde Valborgs-brasa av vårt framtida café sov vi i skift i stugan med ficklampa och mobiltelefon. Livrädda. Och nu förverkligas nya stadsnära odlingsdrömmar – just där! Allt hänger ihop: från Michelle Obamas morötter – Ragnar Nilssons kolonistuga på Hagstorp – Slottsträdgården – Mykorrhiza – och nya tidskriften URBAN FARM.

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar