Äppel-helg

Oj, ja det blev verkligen en helg av äpplen!!

Först en sväng om äppeltavlan i fredags, dagen före den stora Äppelmarknaden i Kivik. Sedan lördagens stora äppelplockar-dag  då vi fick ihop två stora korgar fulla av Filippa, en gammal dansk sort med avlånga äpplen, och Wealthy – en amerikasort från Minnesota med fin syra.  Kolla in stilen med maken i trädkronan och vi som står under och fångar äpplen med förkläden som brandsegel – allt för att frukten inte ska bli stött och gå att lagra.

Och resten kunde vi göra must av idag – tack vare skördefesten i Lunds stadspark där Must-initiativet tog emot lundabornas frukt och gjorde dricka av den. Det var bara att lasta skottkärran full och bege sig till parken! Must-initiativet är sex familjer på Kobjer/Sliparelyckan här i Lund som gått ihop om en gemensam press och som därigenom fixar sin egen must – och nu deltog de i Skördefesten för att inspirera andra. Och gissa om de gjorde det. Så himla coolt och bra tänkt.

Nu har vi hela köket fullt av bärnstensbrun äppelmust i flaskor och hinkar – men nästa år undrar jag om vi inte pressar själva i vår del av stan…

 

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar