Meningsfullt gott

Sommaren tog plötsligt ett rejält skutt – in i något som liknar höst. Åter i stan har det hunnit blivit äppletid. I trädgården väntar redan Transparente Blanche otåligt på att bli äpplemos – och i brevlådan ett nummer av Allt om Trädgårds nya satsning Fixa – Höst. Jag och fotografen Pernilla Bergdahl bidrar med reportaget från Sövde musteri, ett av få ställen som generöst tar emot frukt från privatpersoner. I mitt tycke är det ett suveränt sätt att förvandla trädgårdens överflöd och det dåliga samvetet över alla äpplen som vi inte hinner äta upp – till äppelglädje på flaska i stället. Vi besökte det lilla musteriet mitt i byn en lördag i den mest hektiska mustningssäsongen:

”Doften av äpplen! Det är det första som slår emot besökaren. (…)På några få veckor ska namnkunniga sorter som Signe Tillisch, Gyllenkroks Astrakan och Filippa förvandlas till gyllengul must. (…)Stämningen är hög. Många har lämnat frukt här under många år och har gjort det till en kärkommen höstutflykt.( …) Alla inlämnade äpplen samlas i stora trälådor i kallager. Men där får de inte ligga länge. Två-tre gånger i veckan är det pressning på musteriet, drygt tre tusen liter varje gång”
Ibland funderar en skribent som jag på meningen med att så ofta skriva om det som är vackert och gott, särskilt efter händelser som attentatet mot norska Utöya i sommar. Men jag kommer ändå fram till att även dessa skildringar ingår i motståndskampen mot ondska och våld.

Läs hela reportaget här!

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar