I min ägo har jag en handskriven receptsamling från Häckeberga slott i Skåne. Den skrevs av slottskokerskan för över hundra år sedan – men trots sin ålder känns recepten och råvarorna märkvärdigt moderna. Det är kräftor och gädda från Häckebergasjön. Vilt från markerna. Hallon, smultron, körsbär och rabarber. Ofta lamm.
Nu, när lokalproducerat mat som följer årstiderna värderas högre än någonsin, är receptsamlingen från 1904 åter högaktuell. Av en lycklig slump överlevde den storbranden på slottet – och nu har den fått liv igen. I tidskriften Gourmets temanummer för juni har vi lagat upp några av rätterna och berättar om hur kokboken hittade hem igen: ”Det var ett stort ögonblick när de möttes: Olga Wrangel von Brehmers kokerska – och hennes manlige efterföljare i samma kök”.
Jag lägger upp reportaget och recepten inom kort på min hemsida! Den finns också att läsa på Gourmet hemsida: www.gourmet.se
No comments yet.