Här kommer utlovade receptet på äppel-chutney, så som jag brukar göra den. Ursprungligen tror jag att det är Anna Bergenström som ska ha äran. Låt burkarna stå och mogna någon vecka innan chutneyn används, så blir den godast. Ett värdigt slut på äppelskörden, nu när citrus-tider snart stundar
4 medelstora äpplen – ca 0,5 kilo
20 torkade aprikoser
1 stor grovhackad lök
3-4 soltorkade tomater i strimlor
1 dl äppelcidervinäger
6 dl socker – ca 0,5 kilo
1-2 tsk salt
ca 1/2 tsk mald svart- eller vitpeppar
1/4- 1/2 tsk cayennepeppar
1 msk färsk hackad ingefära – eller 1/2 tsk mald
2 pressade vitlöksklyftor
Blöt aprikoserna över natten. Häll bort vattnet. Koka i tjockbottnad kastrull m. kryddorna, klyftade äpplen (behöver ej skalas eller kärnas, ta bara bort skaft o blomfnas), tomatena o lök. Häll också i vinäger, socker o vitlök. Koka sammanlagt ca en timme under lock. Rör om då och då. Fyll ända upp i perfekt rengjorda burkar. Förvara svalt.
Gott till det mesta: grytor, stekt fisk, risrätter…
En omtyckt gå-bort-present och ätbar julklapp tillsammans med annat gott. Gör många satser där spisen ändå är på!
No comments yet.