Leva med träd

vinteräpple

vinteräpple

Snön har lagt ett försonande täcke över trädgården. Kala grenar tecknar fin kalligrafi mot allt det vita. Fruktträden har gjort sitt för i år. Det slår mig hur mycket vi lever – både med – och av dessa träd!

Hela trädgården är en kvarleva från fyra ogifta bonddöttrar som bodde här i närmare femtio år. Träden som systrarna Jönsson valde ger rika skördar och sorterna avlöser varandra perfekt i tid.

I augusti gungar döttrarna i det gamla Transparente Blanche och föräter sig på de första sommaräpplena. Vi vuxna lagar härligt äpplemos som räcker hela vintern.

Två fulla lövkorgar av de mellantidiga sorterna Wealthy och Filippa plockar vi och lagrar. De blir till äpplekakor och desserter under hela långa hösten.  Resten och fallfrukten kör vi till närmaste musteri och byter mot must och råsaft för att göra egen cider. Av de sena Belle de Boskoop blir det äppelchutney med aprikoser, ingefära och annat gott.

De sista resterna efter en lång säsong går tillbaka till trädgården och blir fågelmat till hungriga trastar. Sen börjar vi längta efter clementiner… Men redan efter jul börjar kretsloppet om på nytt, när vi tar in efterlängtade äppelkvistar för drivning sedan granen kastats ut!

, , , , , , ,

Comments are closed.