Melin-Meyer

Signe Sk.Hem-s Meyer-s

Just nu publicerar jag flera stora porträtt i olika magasin. Bland andra Signe Persson-Melin i senaste Sköna Hem och Noma-grundaren Claus Meyer i  Äkta Mat.

Båda personligheterna har varit ett privilegium att få att möta.

Att vi fortfarande får ha formgivar-ikonen Signe Persson-Melin mitt bland oss är ett privilegium – i sig. Hon är född 1925 och i Malmö slår hon ett slags mental bro mellan två starka epoker. Som dotter till storbyggmästaren Eric Sigfrid Persson var hon med när funkis-pärlor som Friluftsstaden och Ribershus växte fram. Idag driver hon SPM, den egna butiken/verkstaden, i Slottsstaden som på senare år förvandlats till en trendig stadsdel med hipsters och mediafolk. Det händer att hon expedierar sina kunder personligen och långt ifrån alla inser att det är en av 1900-talets största formgivar-profiler de tar emot växelmynt från.

Jag är så glad över möjligheten att fånga skeendet i text och bild  tillsammans med  fotografen Gabriella Dahlman.

Även Claus Meyer var en stor upplevelse att intervjua hemma i hans eget kök i villan på Fredriksberg i Köpenhamn. Efter braksuccén med Noma, utnämnd till världens bästa restaurang tre år i rad – har han byggt upp ett helt gastronomiskt imperium. Alltjämt drivs han av samma patos att reformera dansk matkultur och att sprida den nordiska maten över världen. Och har är fortfarande lika genuint intresserad. Bland annat matade han med mig en himmelsk sambal med sting och ville veta vad jag tyckte. Under en blixtrande intensiva intervjun slog det mig att det nog var såhär att intervjua Apple-grundaren Steve Jobs – och det var också det som blev rubriken: Gastronomins Steve Jobs. Tine Guth Linse som fotograferade.

Båda texterna är några av de största jag har skrivit. Roligt att nu se dem i tryck.

I de bakre regionerna finns verkstaden med brännugn och drejskiva. I fönstret syns IVÅG, betongplattorna för trädgårdsbruk, men även aluminiumkärlen som gjuts i sand på Byarums bruk – och det senaste från den egna verkstadsproduktionen. På väggfasta hyllor står klassiker som 80-talskannan Kinesen och Nittsjökrukan.

 

, , , , , , , , , ,

Comments are closed.