Ät upp dem!

Pumpa - s II

Vi går mot senhöst och liksom äpplen – finns det en hel del pumpor att ta hand om efter senaste rekordsommaren. Skörden blev ovanligt stor och, åtminstone jag,  snöade alldeles in på alla fantastiska pumpor som fanns att köpa och göra fint med hemma. Hos mig har de prytt både köksbord och fönsterbräden under hela hösten. Men kasta inte bort dem när adventstaken ska fram – ät upp dem! Förutom de allra minsta prydnadspumporna är förvånansvärt många sorter bra mat.

Förutom pumpasoppa och amerikansk ”pumpkin pie” är den här gratängen ett delikat sätt att göra slut på höstpyntet. Otroligt god som den är med bröd till – eller till lammstek eller annat sovel som står på menyn. Receptet har Louis Lehmann delat med sig av. Han är en pionjär på att odla pumpor på friland i Sverige, själv växtförädlare till yrket och amerikan av börd. Hans stora mission är att få svenskarna att inte bara göra lyktgubbar till Halloween av pumporna – utan att införa pumpa på svenska matbord.

Det här receptet tycker jag är hans allra godaste. Modifiera det gärna efter eget tycke, men slopa inte fänkålen – den är ett fint smakackord i den här rätten. Den som vill veta mer om Louis och hans Pumpkin Patch kan läsa artikeln som ligger inlagd under ”publicerat” här på min hemsida! http://lisaising.se/wp-content/uploads/2010/06/Trädgårdsliv-Louie´s.pdf

Louis’ pumpa-gratäng med feta

2 gula lökar

400 gr skalad, urtagen och grovt tärnad pumpa

1 burk krossade tomater

2 gröna paprikor

1 gul paprika

2 vitlöksklyftor

2 tsk basilika

1 tsk fänkål

100 gr feta-ost

50 gr riven ost

matolja

Hacka paprikor och lök grovt, finhacka vitlöken –  fräs i het stekpanna, bara så att de får färg.  Smula feta och blanda med rivna osten. Blanda pumpa, frästa grönsaker, kryddor och 2/3 av ostblandningen. Lägg i en ugnsform, typ långpanna, och strö över resten av osten. Gratinera i  200 grader, ca. 35 minuter.

Härlig höstmat – och lika god dagen efter!

 

, , ,

Comments are closed.