Chutney – sista chansen

016-s

November, andra hälften. Hur väl höstens äppleskörd än har vårdats och förvarats – börjar ärligt talat en del tappa stinget. Så varför inte koka chutney på resten av dem och ge äpplena ett värdigt slut? Uppskattade december-presenter brukar det dessutom bli. Sista chansen liksom, innan de blir mat åt hungriga trastar i trädgården.
Receptet? Inte ens mitt, utan Anna Bergenströms. Men vi har gjort den i åratal och den är alltid lika god: ”En trevlig chutney på äpplen och aprikoser. Fyllig, ljuvligt god och medelstark i smaken” Håll tillgodo!

Till två mindre burkar

4 medelstora äpplen (1/2 kg)
ca 20 torkade aprikoser
1 stor grovhackad lök
3-4 soltorkade tomater strimlade
1 dl äppelcidervinäger
6 dl socker
1-2 tsk salt
ca 1/2 tsk mald svartpeppar
ca 1/4-1/2 tsk kajennpeppar
1 msk färsk hackad ingefära eller 1/2 tsk malen
2 pressade vitlöksklyftor
Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll bort vattnet. Koka aprikoserna i en tjockbottnad gryta med kryddor o klyftade äpplen (som varken behöver skalas eller kärnas ur – bara skaft och blomfnas tas bort) + strimlade tomater o lök. häll också i vinäger o socker, samt vitlök o koka sakta sammanlagt i ca. 1 timme under lock. Rör om då och då. Fyll ända upp i perfekt rena burkar. Förvara burkarna svalt. Chutneyn behöver några veckor på sig för att mogna i smaken.

 

Gott till grillat, fiskpinnar, köttgryta – och en massa annat!

, , , ,

Comments are closed.